Home » Archief » Oosterse kruiden

Oosterse kruiden in de Westerse keuken

Za’atar, garam masala, baharat, zomaar een aantal kruidenmengsels die bijna niet meer weg te denken zijn uit de Nederlandse keuken. In de kruidenkastjes van hedendaagse Nederlandse huishoudens vindt een spannend samenspel plaats tussen allerlei verschillende kruiden, specerijen en eetculturen van over de hele wereld. De dagen van boerenkool en kippensoep beginnen langzamerhand toch een beetje tot het verleden te behoren. Pastagerechten, curry’s en exotische maaltijdsalades waarin Oost en West samenkomen zijn de nieuwe ‘Hollandse pot’.

Een mysterieus kruidenmengsel

Ras el hanout is ook een oosterse specerijensamenstelling die haar intrede heeft gedaan in de culinaire trukendoos van professionals, thuiskoks en keukenprinsessen. Van origine is dit mengsel afkomstig uit Noord-Afrika. Met name in Marokko, Tunesië en Algerije is ras el hanout niet weg te denken uit de keuken maar ook in het Midden-Oosten en India wordt het regelmatig gebruikt.

De samenstelling van ras el hanout, wat vrij vertaald ‘het beste van de winkel’ betekent, gaat gesluierd in mysterie. Het recept werd veelal mondeling overgegeven van vader op zoon of moeder op dochter. Het gaat hier om een familierecept met uiterste geheimhouding. Kruideniers en apothekers konden zich met hun eigen unieke ras el hanout profileren en onderscheiden van de concurrentie. De samenstelling kon bestaan uit twintig, vijftig of zelfs honderd verschillende kruiden, zaden en specerijen. Dezen werden in een bepaalde samenstelling en verhouding geroosterd en/of voor langere tijd gedroogd en daarna met een stenen vijzel vermalen tot een poeder. Ondanks de geheimhouding waren veelvoorkomende ingrediënten kaneel, komijn, koriander, nootmuskaat, kurkuma, kardemom, steranijs, jeneverbessen, paprika en venkelzaad.

Lekker ruiken in het kasteel

Het drogen van kruiden was ook op het Muiderslot niet ongewoon. De 16de -eeuwse kasteeltuin voorzag de woonvertrekken van het kasteel van boeketten gedroogde kruiden die zorgden voor een aangename geur. Denk hierbij aan lavendel, salie, rozemarijn, jasmijn en munt.

Ben je nieuwsgierig naar het gebruik van kruiden en specerijen op het Muiderslot? In het teken van de Maand van de Geschiedenis met als thema ‘Oost meets West’ organiseerde het Muiderslot op vrijdag 9 en 30 oktober ‘Fusion Tastings’! De recepten hiervan vindt je hier.

Kruiden fusion tasting kasteelkok