Home » Archief » Zoetigheden van vroeger

Zoetigheid kent geen tijd

Vroeger heb ik een keer het geluk gehad dat ik door een goede vriend werd uitgenodigd om samen met hem, familie en vrienden het Suikerfeest te vieren. Een geweldige eer en bovendien een fantastische dag. Het was gezellig, de kinderen kregen cadeaus en de tafel was gedekt met lekkernijen en vooral zoetigheden.

In de middeleeuwen was suiker afkomstig van suikerriet. Het is grappig om te weten dat de Arabieren dit gewas ooit hebben geïntroduceerd in Spanje. Behalve suiker gebruikten de middeleeuwse chefs ook veel honing en gedroogde vruchten om maaltijden en spijzen mee te zoeten.

Tegenwoordig bedraagt het gemiddelde Nederlandse suikerverbruik 11,9 kilo per persoon per jaar. In de middeleeuwen was dit wel anders; suiker was echt een luxeproduct om mee te pronken. Veelal werd suiker zelfs in kleine hoeveelheden bij de apotheker gehaald, vanwege de gemeende geneeskrachtige werking. Kortom, suiker was duur en niet voor iedereen.

Zo kocht de Utrechtse bisschop Floris van Wevelinkhoven in het jaar 1378 ruim 8,6 kilo suiker. Dat is niet meer dan 1 tot 2 eetlepels per persoon per week. Echter, de bisschop kocht in datzelfde jaar ook 129 kilo gedroogde vijgen, honing en ruim 50 kilo rozijnen. Uiteindelijk komt dit neer op 2,1 gram suiker per persoon per dag en dat is altijd nog een schijntje van wat wij tegenwoordig aan suiker nuttigen.

Ook in de 17de eeuw gebruikte men vooral suiker afkomstig van suikerriet. Bietsuiker werd pas vanaf het einde van de 18de eeuw in Nederland geïntroduceerd. De creativiteit van de suikerbakkers blijkt wel uit de grote verscheidenheid aan recepten en aan wat er aan zoetigheden op schilderijen te zien is: exotische vruchten, confituren, gesuikerde noten, marmelades en fruitpasta’s.3 In de 17de -eeuwse kasteelkeuken van het Muiderslot zijn nog dergelijke schilderijen met zoetigheden en lekkernijen te bewonderen.

Zin in meer zoetigheid na deze recepten? In het kookboek “Taarten en Pasteien” vindt je er nog 15 meer! Dit kookboek is hier te bestellen in onze eigen Muiderslotshop.

Ingrediënten

Haal deze vast in huis.

  • 1 kilo verse abrikozen 
  • 500 gram suiker 
  • Sap van 1 citroen 
  • 1 kruidnagel
  • 1 handsinaasappel
  • 1 el zout
  • 200 gram suiker
  • 100 gram water

2 recepten

  1. Snijd de sinaasappel in 8 parten.
  2. Snijd het vruchtvlees van de schil en snijd de schil in dunne repen.
  3. Kook de schilletjes 1 minuut in zout water om de bitterheid eraf te halen.
  4. Doe water en suiker in een pan en breng aan de kook. Laat 1 minuut doorkoken.
  5. Haal de siroop van het vuur en doe de schillen erin. Laat 24 uur staan. De sinaasappelschillen mogen niet in de siroop koken, dan worden ze bruin.
  6. Haal de schilletjes er weer uit en kook de siroop opnieuw 1 minuut.
  7. Doe de sinaasappelschillen er weer in en laat opnieuw 24 uur staan. Herhaal dit nog een derde keer.
  8. Om de schillen te bewaren, heb je twee mogelijkheden. Doe de schillen met de siroop in een afgesloten gesteriliseerde pot of laat de schillen drogen en wentel ze door de kristalsuiker.
  1. Snijd de abrikozen in stukken en verwijder de pitten.
  2. Vermaal de kruidnagel in een vijzel en pers de citroen.
  3. Doe de abrikozen, de suiker, het citroensap en de vermalen kruidnagel in een steelpannetje.
  4. Breng aan de kook en laat 10 minuten op laag vuur koken.
  5. Doe de confituur in schone glazen potten, sluit goed af en bewaar op een koele plaats.