Home » Archief » Kruidenkaas recept

Onkruid?!

Het voorjaar is in volle gang en dat is goed te zien in de kasteeltuinen van het Muiderslot. Lentebloemen en groene kruiden schieten als paddenstoelen uit de grond. De tuin komt als het ware weer tot leven. Toch is niet elk kruid even geliefd bij onze tuinconservator: ‘pluk het maar weg, het is onkruid.’ Dit motiveerde mij om aan de slag te gaan in de keuken. De ‘boosdoener’ in kwestie: daslook.

Daslook, familie van de ui en van knoflook, is een kruid dat al eeuwenlang in Noord-Europa voorkomt. Het is een Nederlandse soort die je vooral tegenkomt in bosrijke gebieden, weilanden en bermen. De Romeinen schreven al over de soort in Nederland. Ook nu is daslook nog in veel stadsbermen te vinden. Zowel het blad, de kleine witte bloem als het knolletje van de daslook zijn eetbaar. De bladeren hebben een zeer sterke en penetrante knoflookgeur en smaak. Deze sterke geur en smaak verdwijnen echter snel wanneer het blad verhit wordt. Om de smaak te behouden werd daslook vooral rauw gebruikt als smaakversterker in koude gerechten en tuinsalades.

Daslook toen en nu

In de middeleeuwen bestond het gerucht dat het eten van te veel daslook zou leiden tot waanzinnigheid. Het kruid werd later verbonden aan hekserij. Omdat het op knoflook lijkt, zou het zomaar kunnen dat daslook hetzelfde lustopwekkende effect kan hebben… Maar dat weten we niet zeker. Tegenwoordig is daslook een beschermde plant en mag je hem niet zomaar in het wild plukken. Wat wel mag is een klein bedje daslook ‘transplanteren’ naar een nieuwe bestemming zoals bijvoorbeeld je eigen tuin. Daslook heeft het vermogen om, wanneer deze niet wordt bijgehouden, de hele tuin over te nemen ten koste van andere gewassen. De bestempeling van daslook als onkruid door onze tuinconservator is daarom niet geheel onterecht. In de keuken biedt het kruid echter vele mogelijkheden.

Moretum bereiden

Moretum is een van oorsprong Romeins gerecht op basis van verse kaas en lokale kruiden. Na de introductie van deze kaas door de Romeinen bleef dit gerecht bekend. Men gebruikte kruiden die in de omgeving voor handen waren en die ze gemakkelijk konden plukken. Vanwege het gebruik van lokale kruiden bestaat er niet echt een vast recept. Deze kruiden werden gehakt of gevijzeld en door de verse zachte kaas geroerd. De kaas is gemakkelijk zelf te maken van koemelk, geitenmelk of schapenmelk. Een alternatief is het gebruiken van verse roomkaas.

Zin in meer recepten? Ga aan de slag met het maken van heerlijke groente gerechten! Dit smakelijke kookboek staat bomvol gezonde, lekkere recepten. Je shopt het kookboek hier.

Ingrediënten

Haal deze vast in huis.

Voor ongeveer 200 gram kaas:

  • 1 liter melk
  • 3 eetlepels citroensap

Kruiden

  • 75 gram lokale kruiden

Bijvoorbeeld: peterselie, dille, brandneteltopjes, daslook, bieslook, kervel, pijplook, munt, snijbiet, zuring, waterkers, lavas, wijnruit, veldsla (wees creatief en leef je uit!)

  • Half teentje knoflook
  • 1 sjalotje
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Peper en zout

Het recept

Breng 1 liter melk al roerend op laag vuur aan de kook.

Roer vervolgens het citroensap erdoor en roer dit 30 seconden. De melk zal meteen gaan schiften, er ontstaan witte korrels en een groen/gelige vloeistof.

Zet het vuur uit en laat 30 minuten staan.

Giet daarna het mengsel door een zeef die met een dunne theedoek of kaasdoek bekleed is.

Laat 10 minuten uitlekken. Er ontstaat een soort Hüttenkäse.

Doe in een kom en maak op smaak met peper en zout.

Zoek de kruiden uit naar smaak en snij ze fijn of pureer ze in een vijzel met de olijfolie.

Meng de kruiden en de olijfolie door de kaas samen met een fijn gesneden sjalot en half teentje knoflook.

Bewaar in een weckpot in de koelkast. Deze kruidenkaas is tot 4 dagen houdbaar.

kruidenkaas met daslook uit de kasteeltuinen