Home » Archief » Pruimenlikeur

Jawel, onze kasteelkok deelt weer een historisch recept. Dit keer liet hij zich inspireren door de 17e eeuwse pruimenboomgaard van het Muiderslot. Wie op ons pruimenweekend is geweest, wéét hoe lekker deze is!

Tot in de pruimentijd!

‘Tot in de pruimentijd,’ is een uitspraak die ontstaan is bij het Muiderslot van de 17de eeuw. De beroemde dichter en kasteelbewoner Pieter Corneliszoon Hooft zou aan het einde van elke zomer met deze uitspraak van zijn vrienden afscheid hebben genomen. Op deze manier verwees hij naar de zomer die komen ging, en waarin zij weer in alle rust en welde konden genieten van de heerlijke zoete pruimen die de boomgaard van het slot rijk was. Maar een pruimenlikeur is het hele jaar door natuurlijk lekker.

In een artikel dat 3 augustus 2020 verscheen in het NRC Handelsblad, stelt Janneke Vreugdenhil enige twijfel bij de juistheid van de uitspraak. Was dat terecht? Zij wijst erop dat er veel verschillende rassen en soorten zijn. Niet alle pruimen rijpen in de zomer. Laat het nu net zo zijn dat de pruimenboomgaard van het Muiderslot 14(!) verschillende pruimenrassen telt, waar de vroegste exemplaren al eind mei rijp zijn voor de pluk. Andere pruimen zijn pas eind september en zelfs begin oktober het lekkerst.

Wanneer is de pruimentijd?

Het is daarom maar moeilijk te achterhalen naar welke zomermaand de 17e -eeuwse woordkunstenaar Hooft met zijn uitspraak verwees. Daar komt nog eens bij dat niet elke pruimensoort even geschikt is om zo uit het vuistje op te eten. Sommige soorten lenen zich beter voor het maken van bijvoorbeeld jam en compote waar andere pruimen juist het beste tot hun recht komen bij het maken van stoofpotten. Ook het drogen en bewaren van pruimen voor een later moment was niet ongewoon.

Het grote voordeel van al deze verschillende pruimen met verschillende bereidingswijzen is natuurlijk dat men gedurende de hele zomer de mogelijkheid had om op en of andere manier van de pruimen te genieten. Een pruimenlikeur bijvoorbeeld!

In deze koude tijden verlangen wij ook weer naar de ‘pruimentijd’. Om de boel al een beetje op te warmen een recept voor pruimenlikeur. Ditzelfde recept werkt ook met ander fruit zoals appels, peren, sinaasappels, kiwi’s en aardbeien. Kies je favoriet!

Zin in meer zoetigheid? Ga aan de slag met het maken van heerlijke taarten en pasteien! In dit smakelijke kookboek zijn 15 recepten te vinden voor de meest fantastische creaties. Je shopt dit kookboek hier.

Ingrediënten

Haal deze vast in huis.

  • 1 Liter jonge jenever
  • 1 kilo pruimen
  • 1 citroen
  • Eventueel een kaneelstok of een steranijs naar smaak

Het recept

Halveer de pruimen en verwijder de pit.

Neem een grote vaas of weckpot en vul deze met de gesneden pruimen. Voeg de jenever toe aan de vaas

Snij de citroen in achten en voeg ook toe.

Voeg eventueel extra kruiden en/of specerijen toe naar smaak. Denk aan kaneelstokken, kardemon, steranijs, rozemarijn, laurier of sinaasappel.

Dek de pot af met een deksel, aluminiumfolie of vershoudfolie en bewaar deze minimaal 2 tot 4 weken op een donkere plek. Zeef hierna de likeur door een fijne zeef voor een enigszins troebele kleur of door een koffiefilter of theedoek voor een heldere likeur.