Home » Archief » Historische kruidenwijn

Wijn door de eeuwen heen

“Ik zou dolgraag met mijn moeder een glas wijn willen drinken. Helaas krijg ik dat niet voor elkaar. Zij lust het niet zegt ze. Tja, Over smaak valt niet te twisten. En er zijn er meer die de smaak van wijn te sterk of te uitgesproken vinden.” – kasteelkok Siebren.

Toch is dat opvallend, omdat in de middeleeuwen zelfs kinderen wijn dronken. Het zal gescheeld hebben dat er aan de wijn kruiden en specerijen werden toegevoegd. Ook volwassenen dronken trouwens graag kruidenwijn, zoals de ‘Rode Hypocras.’ Deze wijn is vernoemd naar de Griekse arts Hippocrates, de grondlegger van de westerse geneeskunde. Het menselijk lichaam bestond volgens hem uit vier soorten lichaamssappen: slijm, bloed, gele en zwarte gal. Wanneer deze sappen niet in balans waren, werd je ziek.

Het hoofd van hippocrates

In de middeleeuwen werden wijnen verwarmd en voegde men er Hollandse kruiden zoals laurier en rozemarijn aan toe. Men dacht dat zulke warme kruidenwijnen hielpen bij het genezen van ‘koude en natte’ kwalen zoals verkoudheid, een loopneus en griep.

In de eerste helft van de zeventiende eeuw pleitte de beroemde stadsarts van Dordrecht, Johan van Beverwijck, ook voor het gebruik van Hollandse kruiden bij het bestrijden van ziektes. Opvallend genoeg vind je in veel kookboeken uit die tijd juist vooral bereidingen met groenten en kruiden uit Azië en Zuid-Amerika. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het ontstaan van een wereldeconomie in die tijd. Kruidenwijnen werden een lekkernij voor de elite. Specerijen en producten uit Azië zoals, steranijs, kaneel en suiker werden aan de wijn toegevoegd.

Specerijen voor historische kruidenwijn

De beroemde dichter en schrijver uit de 17e eeuw P.C. Hooft was toen kasteelheer van het Muiderslot. Daar liet hij rond 1620 een grote kruidentuin aanleggen (die je trouwens nog steeds kan bezoeken). Wat denk jij, zou de schrijver en kasteelheer P.C. Hooft van tijd tot tijd een kruidenwijntje met zijn moeder hebben genuttigd?

Smaakt de kruidenwijn naar meer? Misschien is het kookboek “Het geheim van de keukenmeid” iets voor jou! Dit kookboek staat bomvol heerlijke recepten van vroeger, je shopt het hier.

Ingrediënten

Haal deze vast in huis.

  • 1 fles Pinot Noir
  • 50 gram rietsuiker
  • 1 kaneelstok
  • 5 zwarte peper bolletjes
  • 5 jeneverbesjes
  • rasp van nootmuskaat
  • 2 kruidnagels
  • 3 laurierbladeren
  • 1 steranijs
  • 2 takken tijm en rozemarijn

Het recept

Doe de wijn in een pan en verhit deze geleidelijk op laag vuur. Let op, de wijn mag niet koken en gooi de fles niet weg.

Voeg de suiker toe en roer totdat deze is opgelost.

Rasp een halve theelepel nootmuskaat en voeg deze met de overige specerijen toe aan de wijn.

Laat 15 minuten op laag vuur trekken. De wijn mag niet koken. Na 15 minuten, zeef de kruiden en specerijen uit de wijn en doe de wijn terug in de fles.

Wacht met het afsluiten van de fles totdat de wijn terug is op kamertemperatuur. Laat de wijn 1 dag staan voor het beste resultaat.